Blog

Zo check je je huid op veranderingen

Een mooi gebruinde huid straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid? Zonschade wordt in de huid opgeslagen. De tijdens de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd serieuze problemen geven.

Check jij je huid wel eens op verdachte plekjes? Veel mensen doen het niet of nauwelijks, of weten eigenlijk niet waar ze op moeten letten bij zo’n controle. En dat terwijl deze controle in geval van een melanoom je leven kan redden! Stichting Melanoom geeft aan dat zo’n 99% van de mensen die huidkanker krijgen, de ziekte overleven als men er op tijd bij is. Regelmatig even je huid onderzoeken is dan ook geen overbodige luxe.

Een handige checklist 
Als je huid verbrandt, is dat een signaal dat de bovenste huidlaag door UVB-straling is aangetast. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe meer je kans loopt om huidkanker te krijgen. De ABCDE-regel is ontwikkeld om (beginnend) melanoom te kunnen herkennen. Een vlek is verdacht als deze 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
Colour: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

Als je één van deze 5 dingen herkent, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Hoe vaak moet je controleren?
Hoe vaak je moet controleren, hangt af van meerdere factoren. Als je een licht huidtype hebt, is het verstandig om je moedervlekken vaker te controleren. Mensen met een lichte huid krijgen namelijk vaker huidkanker dan mensen met een donker huidtype. En als je vaker geniet van de zon, is de kans op huidkanker ook groter.

Waar op de huid ontwikkelt zich vaak huidkanker? 
Huidkanker ontwikkelt zich bij vrouwen vooral op de benen. Bij mannen is de rug vaak de plek waar een melanoom kan ontstaan. Maar blijf vooral je hele lichaam checken!

Bescherm je huid tegen de zon! 
De zon is nog altijd de belangrijkste reden dat mensen huidkanker krijgen. Je huid onthoudt iedere zonnestraal die je in je leven krijgt. Wie als kind bijvoorbeeld veel (weinig of zelfs onbeschermd) in de zon is geweest, loopt op latere leeftijd meer risico op het ontwikkelen van huidkanker. Hoe hoger de UV-belasting, hoe groter het risico. De zon is heel vaak aanwezig. Ook als je in de tuin werkt, sport of op de fiets zit naar de supermarkt. Bescherm je huid daarom altijd goed met een spf50!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *