Blog

Wat doen suikers met je huid?

Chocolade, koekjes, snoepjes, ijsjes, ik vind het zelf maar al te lekker….. Maar wat doen al die suikers nu eigenlijk voor je huid? 

Suiker maakt oud. Zo, val ik meteen maar even met de deur in huis. De meeste wisten al wel dat de zon, mimiek, hormonen of genetische aanleg invloed heeft op het verouderingsproces van je huid. Maar glycatie, ook wel versuikering proces genoemd, doet dit ook. Glycatie is een chemisch proces waarbij een overvloed aan suiker voor (versnelde) huidveroudering zorgt. 

Dat teveel suiker niet gezond voor je is weten we eigenlijk wel. Toch blijft het moeilijk om het te laten staan. Als we suiker eten gaat er een signaal af in onze hersenen waarbij het stofje dopamine wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt er op korte termijn voor dat je je gelukkig voelt. Om dit gevoel vast te houden blijf je dooreten. Voor je het weet is die hele zak m&ms op, en dat maakt ons uiteindelijk helemaal niet blij.

Suiker zit niet alleen in chocolade, koek of taart. Het zit ook in kant-en-klaar maaltijden, zakjes en sauzen. Het is bijna niet meer weg te denken uit de supermarktproducten. Suiker verstopt zich ook onder andere namen zoals: glucose, maltose, fructose, galactose, sucrose en lactose. Eigenlijk alles wat op -ose eindigt. Wil je wat bewuster eten, bekijk dit dan op de ingrediëntenlijst. Maar suiker zit ook in gezonde producten zoals bijvoorbeeld fruit. Probeer je daarom aan de aanbevolen twee stuks fruit op een dag te houden. 

Een deel van de suikers wordt omgezet in energie, die hebben we ook nodig. Maar het overschot wordt voornamelijk opgeslagen in onze vetcellen. Ook binden de suikers zich aan eiwitten. Bij de binding hiervan ontstaan schadelijke stoffen genaamd AGE’s. Collageen en elastine zijn de eiwitten die voor de stevigheid in de huid zorgen. Als het suiker zich gaat binden aan deze eiwitten zal dit zorgen voor een verhard weefsel dat minder elastisch is en dus meer kans heeft op huidveroudering. 

Helemaal voorkomen van glycatie kan niet en moeten we ook niet willen. Een leuk leven leiden is ook wat waard. Een paar kleine aanpassingen in je lifestyle kunnen al zorgen voor verbetering. Ik heb een paar tips opgeschreven:

  • Eet je veel wit brood, rijst of pasta? Vervang al deze producten door de volkoren variant. Veel gezonder en net zo lekker 🙂
  • Koop je altijd sauzen kant en klaar in de supermarkt? Zoek eens recepten op waarbij het zakje of pakje niet nodig is. Dat is eigenlijk nog lekkerder en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. 
  • Drink je veel frisdrank? Probeer eens wat munt, citroen, komkommer, appel of aardbeien in je water. Ijsklontje erin en het is super lekker en verfrissend. 
  • Drink je altijd suiker in je koffie of thee? Probeer dit is eens zonder. Het went vanzelf…..
  • Probeer dat glaasje wijn iedere avond te minderen tot alleen het weekend of met leuke gelegenheden. Alcohol bevat super veel suikers.

Maar bovenal, blijf genieten…. Van dat taartje of dat wijntje op woensdag word je echt niet ineens 10 jaar ouder. Als je er maar van geniet 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *