Recept

Kerstmenu voor een stralende huid.

De kerstbomen staan te pronken. De lichtjes branden gezellig buiten. En binnen steken we ook de kaarsjes aan. Gezellig, het is weer bijna Kerst. En natuurlijk eten we dan ook net iets meer en anders dan normaal. Dat hoort bij de tijd van het jaar en daar moeten we ook heel erg van genieten. Maar… misschien ben je na al die etentjes toe aan een gezonder kerstdiner dat ook nog eens zorgt voor een stralende huid. Win – win dus 🙂

De recepten zijn voor 4 personen.

Avocado mousse 
Avocado bevat veel vitamines; zoals vitamine C, E, B2 en B3, bestaat deze vrucht voor het grootse gedeelte uit gezonde vetten. Deze reguleren de talgproductie, houden je huid soepel en gaan huidveroudering tegen. Bovendien bevat avocado alle essentiĂ«le aminozuren die jouw lichaam nodig heeft om complete eiwitten (zoals collageen) te vormen. Collageen is een essentieel bestanddeel voor een soepele en elastische huid. 

  • 4 avocado’s
  • 2 el crème fraiche
  • 1 tl chilipoeder
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 lente-ui
  • 200 gr Hollandse garnalen 
  • peper en zout 

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Pureer de avocado’s met het citroensap, de crème-fraîche en chilipoeder tot een mousse. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de avocadomousse over 4 glazen. Schep de garnalen over de mousse. Garneer met dunne ringetjes lente-ui. 

Geroosterde paprikasoep
Rode paprika is echt een vitamine C bommetje.  Vitamine C zorgt voor de aanmaak van bindweefsel, het stevige matras van onze huid en…. het kan best eens werken tegen die kerstkater;) In tomaten zit lycopeen; een super antioxidant! Verwarmde tomaten blijken het best te worden opgenomen door de huid. Met deze soep zit je dus helemaal goed!

  • 1,5 kilo tomaten
  • 2 grote rode paprika´s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 liter groentebouillon
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el olie
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook

Was de tomaten. Maak de paprika´s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in grove stukken. Pel de ui en de knoflook en snij ze in grove stukken.
Verhit de olie in een pan. Bak de ui en de knoflook ongeveer 2 minuten. Snijd de tomaten in vieren en bak ze ongeveer 2 minuten mee. Doe de paprika´s erbij en bak ze ook even mee. Giet er zoveel kippenbouillon, op dat de groenten net onder staan en breng de soep aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken. Pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep op smaak met de kruiden. Garneer de soep met bieslook. 

Gepocheerde zalm met champagnesabayon
Zalm is rijk aan omega 3 en helpt bij de vernieuwing van huidcellen. Hierdoor kan zalm de veroudering van de huid tegengaan. De proteĂŻnen die zalm bevat, spelen bovendien een belangrijke rol bij de productie van collageen. Groene asperges zijn rijk aan vitamine A, dit helpt bij het herstellen van de huid en gaat huidveroudering tegen. De champagnesabayon zorgt voor een feestelijke twist. 

  • 4 stuks zalm
  • 500 gr groene asperges
  • waterkers (enkele plukjes)
  • 800 ml visbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 3 eidooiers
  • 200 ml champagne
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Zet een pan met visbouillon op het vuur en breng aan de kook. Draai het vuur zachter, zodat de bouillon net niet kookt. Pocheer de zalmfilets kort (maximaal 5 minuten) in de hete visbouillon. Haal ze er voorzichtig uit en laat goed uitlekken.
Bak de groene asperges kort in wat hete olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Klop intussen de eigelen en mosterd los in een kom. Blijf kloppen en giet geleidelijk de champagne erbij. Klop verder op tot een luchtig schuim.
Verdeel de asperges over de borden en leg er de gepocheerde zalm op. Schep er voorzichtig de champagne-sabayon op en werk af met wat plukjes waterkers.

Chocolade mousse 
IJzer, calcium en vitamines A, B1, C, D en E zijn een paar van de vele voedingsstoffen die we uit donkerechocolade kunnen halen. Ze zorgen ervoor dat je huid heel erg gevoed en bevochtigd wordt, waardoor die gaat glanzen. Mooi meegenomen in deze koude dagen. Neem wel chocolade van minstens 70% cacao.

  • 100 gr 90% pure chocolade
  • 1 kopje espresso
  • 3 eieren 
  • drupje citroensap
  • zout 

Laat de chocolade au bain-marie smelten. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Splits de eidooiers en de eiwitten. Klop in een vetvrije kom je eiwitten met een drupje citroensap en een snufje zout. De eiwitten zijn stijf genoeg als je de kom op z’n kop kunt houden. Klop in een andere kom de eidooiers met de espresso tot een luchtige en schuimige massa. Spatel de afgekoelde chocolade door de eidooiers. Voeg beetje bij beetje het eiwit toe en spatel voorzichtig door elkaar. Klop niet te hard, want dan klop je alle lucht eruit. Giet het mengsel in 4 glaasjes en laat het ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *