Blog

Feiten en fabels over onze huid.

Er doen veel verhalen de ronde over wat nu wel of niet goed is voor jouw huid. Maar kloppen deze beweringen wel? Hier zowel een paar fabels en feiten op een rijtje. 

Bij een vette huid heb je geen crème nodig.

Fabel. Een volle crème kan teveel zijn bij een hele vette huid en juist zorgen voor teveel glans en meer onzuiverheden. Gebruik daarom een speciale crème voor een vette huid, bijvoorbeeld de AHA crème van IK skinperfection. Een vette huid heeft namelijk ook verzorging nodig! Wanneer je helemaal geen crème aanbrengt, kan dit juist tegengesteld werken. De huid wordt namelijk vochtarm en gaat daardoor alleen maar meer talg aanmaken. Heb jij een vette huid en vragen? Bel gerust voor een afspraak, dan kijken we samen voor de beste verzorging. 

Heel veel water drinken is goed voor je huid.

Fabel. Dit is waarschijnlijk een van de grootste mythes binnen de cosmeticawereld. Water passeert het lichaam te snel om effect te hebben op de huid. Mensen die echt te weinig drinken en uitgedroogd zijn, zullen dit overigens wel merken aan hun huid. In dit geval verliest de huid haar elasticiteit. Voldoende water drinken is dus belangrijk, maar meer water drinken zal je huid niet per definitie mooier maken.

Hoe eerder je begint met je huid goed te verzorgen, hoe beter.

Feit. Wist je, dat je ongeveer vanaf je 21ste levensjaar al minder collageen gaat aanmaken? Daarom is het verstandig dat je al vroeg begint met smeren. Niet alleen voor de anti-aging voordelen, maar ook voor de beschermende voordelen. Begin namelijk al vroeg met een crème die een SPF factor heeft, dit zorgt later voor minder pigmentvlekken en rimpels. 

Olie op je gezicht smeren is een goed alternatief voor een dagcrème.

Fabel. Oliën zoals kokosolie en babyolie zijn helemaal niet goed voor je huid. De olie blijft namelijk op de huid liggen, waardoor deze afsluit en snel verstopt raakt. Hierdoor kunnen pukkels en mee-eters ontstaan. Ook hydrateert een olie niet zo goed als een dagcrème. In de dagcrème worden namelijk actieve werkstoffen toegevoegd, die jou helpen je doel te bereiken. 

Alleen wanneer je gaat zonnen, heb je zonnebrand nodig.

Fabel. Dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème is erg belangrijk. Niet alleen verhoog je de kans op huidkanker door onbeschermd de zon in te gaan maar bovendien is de zon verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de huidveroudering. Omdat ongeveer 80% van de UV-stralen door de wolken heenkomen, is het gebruik van een zonnebrandcrème alleen tijdens het zonnen niet voldoende. 

Onze rimpels komen voort uit onze frons en glimlach.

Deze stelling kan twee kanten op. Het is zo, dat rimpels ontstaan door fronsen en lachen. En nu zeker niet stoppen met lachen… Misschien wel met fronsen… Doordat we bijvoorbeeld lachen, trekken alle spieren samen in het gezicht, dit zorgt voor een vouw. Wanneer je deze vouw steeds opnieuw inzet, zal die vouw dieper en dieper worden, totdat de vouw permanent zichtbaar is. Nu komen niet alle rimpels voort uit lachen of fronsen. Bijvoorbeeld ook onze genen, teveel zon, teveel suiker, roken en stress hebben invloed op het krijgen van rimpels. 

Mijn eetpatroon heeft geen invloed op mijn rimpels.

Fabel. Jouw eetpatroon heeft wel degelijk invloed. Denk maar eens aan hoe slecht het voor je lichaam is als jij iedere dag fastfood. Je huid heeft een direct verband met je lichaam; je bent wat je eet.

Rimpels krijgen is erfelijk.

Nog zo’n stelling die twee kanten op kan. Het is namelijk zeker waar dat er een deel van het huidverouderingsproces genetisch bepaald is. Maar er is ook een deel dat je zelf kunt beïnvloeden. Rook je, zit je teveel (onbeschermd) in de zon en drink je veel alcohol, dan zul je waarschijnlijk meer rimpels krijgen dan je moeder. Externe factoren werken dus absoluut mee. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *