Blog

5 tips om van je acne af te komen

Iedereen heeft weleens last van een puistje. Maar er is een groot verschil tussen een puistje en het hebben van acne. Acne is een ontsteking van de talgklieren. Genen en hormonen spelen daarin een grote rol. Maar wat moet je eigenlijk doen als je last krijgt van puistjes én wat juist absoluut niet? Ik geef je 5 tips om je acne en puistjes te verminderen!

1. Reinigen, reinigen, reinigen….  
Een goed gereinigd gezicht is de belangrijkste tip tegen puistjes. Reinig jouw huid elke ochtend en avond. Zo zorg je ervoor dat de talgproductie in balans is, je poriën schoon blijven en er geen ontstekingen kunnen ontstaan, zodat je huid kan herstellen. Daarbij is het ook belangrijk dat je je make-up goed verwijdert. Gebruik een milde reiniger die de pH-waarde van je huid herstelt, waardoor het overtollige talg en de acne-uitbraken geminimaliseerd worden. Gebruik bijvoorbeeld de foam van IK skin perfection, te koop in mijn salon of op mijn webshop.

2. Don’t touch it 
Probeer zo min mogelijk aan je puistjes te zitten, dit geldt ook voor mee-eters. Het is niet goed om puistjes uit te knijpen, omdat de kans dan groter is dat je bacteriën verspreidt of zelfs dieper je huid in duwt. Ook kan het ervoor zorgen dat er littekens ontstaan. Het beste is om je puistjes zichzelf te laten genezen. Mee-eters kun je dus ook beter niet zelf verwijderen, omdat de kans op ontstekingen en irritaties groot is. Mee-eters komen ook vaak gewoon weer terug nadat je ze hebt verwijderd. De salicyl acid is bijvoorbeeld een top product om de aanmaak van talg te verminderen en poriën te verkleinen, deze is te koop in mijn salon of op mijn webshop.

3. Verwen jezelf
Een belangrijke factor die acne verergert is stress. Probeer daarom regelmatig even te ontspannen. Verwen jezelf eens wat vaker en een neem een heerlijke behandeling bij MB. Probeer te mediteren en sport eventueel je stress eruit. Let er ook op dat je voldoende slaapt. Hoe rustiger jij bent, hoe beter het is voor je huid. 

4. Bescherm je huid 
Veel mensen denken dat de zon goed is tegen puistjes, maar dat is zeker niet waar. Na het zonnen lijkt de huid er vaak beter uit te zien. Dat komt doordat je puistjes uitdrogen en je huid bruiner wordt. Maar op de lange termijn wordt acne alleen maar erger door de zon. De huid gaat door de zon meer talg produceren, waardoor er sneller verstoppingen ontstaan. Ook krijg je sneller last van pigmentvlekjes en kunnen littekens verkleuren. Het is dus verstandig om je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik daarom elke dag een zonbescherming. Ga zeker niet in de zon liggen om je puistjes te laten uitdrogen, maar ga liever in de schaduw zitten. Je huid blijft dan op de lange termijn een stuk gezonder. Let er wel op dat je een goede spf gebruikt die de huid niet verstopt. Gebruik bijvoorbeeld de mineral sun van IK skin perfection, te koop in mijn salon of op mijn webshop.

5. Weet wat je eet! 
Alhoewel er nog geen studies zijn die aantonen dat bepaalde voeding acne kan veroorzaken, zijn er wel veel aanwijzingen dat deze twee veel met elkaar te maken hebben. Heb je vaak last van acne na een lekkere maaltijd? Probeer er dan eerst achter te komen waar jouw huid op reageert en probeer die dingen te vermijden. Ik weet het, dit is heel lastig… Houd bijvoorbeeld een boekje bij met dingen die je hebt gegeten en de conditie van je huid. Niet alleen je huid profiteert van gezond eten, je hele lichaam heeft er profijt van. Probeer daarom junkfood, snoepjes, witmeelproducten, koekjes, zuivelproducten en alle voedingswaren waar een lange ingrediëntenlijst op staat, te vermijden. Eet in plaats daarvan groenten en fruit, zaden en noten, biologisch vlees en vis. Dit is een stuk beter voor je huid en voor jezelf. 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *